Print

Prezentacija popisa ubijenih, nestalih i stradalih u Suvoj Reci/Suharrekë

Prvu prezentaciju popisa ubijenih, nestalih i stradalih na Kosovu tokom 1998-1999. godine Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHP Kosovo) organizovao je 18. aprila 2009. godine u Suvoj Reci/Suharrekë. Prezentacija je bila posvećena predstavljanju dosadašnjih rezultata Popisa stradalih, ubijenih i nestalih osoba sa područja opštine Suva Reka/Suharrekë. Prezentaciji je prisustvovalo više od 70 članova porodica žrtava.

suva_reka_pr1a

 

Predsednik opštine Suva Reka/ Suharrekë, Sali Asllani, podržao je u svom uvodnom obraćanju inicijativu FHP-a i rad njegove izvršne direktorke, Nataše Kandić.

Izvršna direktorka FHP-a tom prilikom je govorila o stvaranju Baze podataka o stradalim, ubijenim i nestalim, o pomoći Udruženja porodica nestalih Shpresimi u ovom projektu, Hysni Berishe i drugih ljudi, kao i o značaju da prikupljeni podaci budu u potpunosti tačni.

suva_reka_pr3a

 

“Nikada niko u svetu nije napravio poimenični popis žrtava”, rekla je Nataša Kandić. “To se uvek ostavlja porodicama i udruženjima žrtava da oni prave knjige, monografije, ali nikada niko nije napravio potpuni popis žrtava onih koji su stradali, ubijeni ili nestali. To je jako značajno za porodice da znaju da je nešto zapisano, ali najveći značaj toga je u svrhu pamćenja, za buduće generacije”.

Nakon prezentacije, prisutni su proveravali podatke o svojim stradalim, ubijenim ili nestalim članovima porodice u Bazi podataka FHP-a.

Na sledećem linku možete preuzeti kompletnu prezentaciju Popisa stradalih, ubijenih i nestalih osoba sa područja opštine Suva Reka/Suharrekë.

Share